Het verzorgen van een kindergebit

Een gezond melkgebit is de basis van een gezond volwassen gebit. Gezonde melktanden zorgen namelijk voor een goede inplanting van het volwassen gebit. Het verzorgen van het gebit begint daarom direct wanneer de eerste tandjes doorgekomen zijn. Met behulp van de volgende tips kan je de melktandjes van je kind gezond houden.

Voorkom gaatjes met een goed eetpatroon

Het eetpatroon van je kind heeft een grote invloed op de gezondheid van het melkgebit. Bij het melkgebit is het glazuur extra kwetsbaar. Verkeerde voedingsgewoonten veroorzaken dan ook slijtage aan het glazuur, waardoor er gaatjes ontstaan. Wees daarom matig met suikerhoudende voeding en zure vruchten. Deze tasten namelijk het glazuur extra aan.

Zorg er voor dat jouw kind niet meer dan 7 keer per dag iets eet. Hoe vaker jouw kind iets eet, hoe minder het speeksel de kans krijgt om het gebit te herstellen.

Poets het kindergebit twee keer per dag

Ook het melkgebit moet twee keer per dag gepoetst worden. Bij voorkeur ’s ochtends een half uur na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Om er zeker van te zijn dat alle tandjes goed zijn gepoetst, raden wij aan om bij kinderen tot 10 jaar minstens één keer per dag de tanden na te poetsen.

Poets altijd in een vaste volgorde, de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Vergeet niet om ook de rand van het tandvlees mee te poetsen.

De juiste tandenborstel

Voor een melkgebit kan je zowel een elektrische als een gewone tandenborstel gebruiken. Belangrijk is dat de tandenborstel zachte haartjes bevat. Tegenwoordig zijn er speciale kindertandenborstels. Deze bevatten een kleinere kop zodat alle tandjes goed schoon worden.

Vanaf het moment dat kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook leren poetsen met een elektrische tandenborstel. Door het uitgebreide aanbod van leuke elektrische tandborstels voor kinderen, stimuleer je het tandenpoetsen bij je kind.

Kindertandpasta

Voor kinderen is er kindertandpasta. Deze tandpasta bevat een aan de leeftijd aangepast, fluoridegehalte. Het glazuur van de melktandjes is nog niet zo sterk, de fluoride in de tandpasta versterkt het glazuur en helpt gaatjes voorkomen. Tevens bevat kindertandpasta een lekkere smaak, waardoor tandenpoetsen extra leuk is!

Een stralende lach

Een goed begin van een gezond gebit zorgt uiteindelijk voor een stralende lach voor later. Zodra de eerste tandjes doorkomen bij je kind is het dan ook verstandig om kort daarop een bezoek aan onze praktijk te brengen zodat je kind kan wennen aan de mondhygiënist. Dit geeft jouw kind voldoende tijd om te wennen aan de omgeving en de mensen die er werken. Bij Kies & Qlean staat ook de gezondheid van het gebit van de allerkleinste hoog in het vaandel.